Digitale nieuwsbrief deelnemers
maart 2023
'Wat gebeurt er als mijn persoonlijke pensioenpotje leeg is? Krijg ik dan geen pensioen meer?'
Er komt een nieuw pensioenstelsel. Belangrijkste verschil met het huidige stelsel is dat iedereen zijn of haar eigen pensioenpotje krijgt. Daarin zit het geld dat (straks) beschikbaar is voor uw pensioen. Van Ad de Jong kregen wij de vraag: wat als mijn persoonlijke pensioenpotje leeg is? Krijg ik dan helemaal geen pensioen meer?

Gelukkig hoeft u daar niet bang voor te zijn. Ook in het nieuwe stelsel krijgt u straks een pensioen tot u overlijdt. Een levenslang pensioen dus, net als in het huidige stelsel. Dat pensioen is gebaseerd op hoeveel geld er op uw pensioendatum in uw eigen pot zit.

Lees ook de andere veelgestelde vragen en antwoorden of bekijk de opname van ons webinar over het nieuwe pensioenstelsel.
U kunt zelf afspraken vastleggen als u en uw partner uit elkaar gaan
Als de relatie met uw partner stopt, krijgen u en uw ex-partner beiden recht op de helft van het opgebouwde ouderdomspensioen. Dat heet verevening, en is wettelijk zo geregeld.

Maar u mag samen met uw ex-partner ook andere afspraken maken. U kunt er samen bijvoorbeeld voor kiezen om het pensioen níet te verdelen. Of kiezen voor een andere verdeling. Pensioenfonds ING houdt dan rekening met die keuze. U moet dat dan wel vastleggen, in een zogenaamd echtscheidingsconvenant.

Lees meer over scheiden en uw pensioen.
Uitslag poll: bijna de helft tevreden met pensioenverhoging
Dat blijkt uit de poll op onze website. Verder blijkt dat 35% de verhoging fijn vindt, maar te weinig in verhouding tot de inflatie; 7% vindt de verhoging echt te weinig. Van de andere deelnemers en gepensioneerden was het percentage van de pensioenverhoging nog niet bekend. Inmiddels hebben wij ook bekend gemaakt of uw pensioen wordt verhoogd als uw pensioen de loonindex van ING of NN volgt. Lees verder
Nieuwe poll
De Vereniging Oud-medewerkers ING en de Vereniging Oud-medewerkers NN zetten zich ook in voor het pensioen van oud-medewerkers. Bent u het hiermee eens? Laat het ons weten.
Factor A: nodig als u zelf voor extra pensioen spaart
U doet in 2023 aangifte inkomstenbelasting over 2022. Spaart u zelf voor extra pensioen, bijvoorbeeld via een lijfrente of banksparen? Dan hebt u de Factor A van 2021 nodig voor uw belastingaangifte. De Factor A geeft namelijk aan met hoeveel uw opgebouwde pensioen in een jaar is toegenomen. En daarmee ook hoeveel pensioen u nog tegen gunstige belastingvoorwaarden kunt opbouwen.

Wilt u weten wat uw Factor A is? Kijk dan in uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) 2022. U vindt uw Factor A alleen op het UPO van het pensioenfonds waar u pensioen opbouwt. Omdat Pensioenfonds ING een gesloten fonds is, is dat meestal niet bij het Fonds.
U kunt binnenkort uw mening weer geven!
Wij vinden uw mening belangrijk. Daarom kunt u in de komende maanden een uitnodiging ontvangen om mee te doen aan twee onderzoeken van Pensioenfonds ING. Het ene onderzoek gaat over de Wet toekomst pensioenen (‘het nieuwe pensioenstelsel’). Het tweede onderzoek gaat over onze dienstverlening: hoe tevreden bent u?

U helpt ons enorm als u met deze onderzoeken meedoet. De onderzoeken gaan via een digitale vragenlijst. Geeft u dus vooral uw e-mailadres aan ons door
Actueel
Beleidsdekkingsgraad blijft stijgen
De beleidsdekkingsgraad van Pensioenfonds ING is in 2023 verder gestegen. Eind februari was onze beleidsdekkingsgraad 158,0% (eind januari: 157,2%). Lees alles over de dekkingsgraad.
Word lid, praat mee!
Wilt u meepraten over de toekomst van uw pensioen? Word dan lid van één van de twee verenigingen voor oud-medewerkers!
Ga naar de website van VO-ING.
Ga naar de website van VO-NN.
Het Fonds investeert in duurzame landbouwgrond
Per 1 januari investeert het Fonds € 100 miljoen in het ASR Dutch Farmland Fund. Voor dit vastgoedfonds staat duurzaamheid voorop!
Lees meer over onze investering in ASR Dutch Farmland Fund.
Pensioenfonds ING informeert u regelmatig over het laatste nieuws.
.
Naar de website

Deze nieuwsbrief is verzonden aan
mobile