Nieuwsbrief deelnemers
Augustus 2023
In deze nieuwsbrief:
 • 'Verbinding is goed, kan de boodschap nog beter?'
 • 2022 in cijfers
 • Uw UPO geeft veel informatie over uw pensioen
 • Pensioen in het buitenland
 • Uitslag poll
 • Hoe staan we ervoor?
 • Meer of minder werken?
 • Laat ons weten of u tevreden bent!
'Stoppen' betekent dat uw pensioenopbouw bij Pensioenfonds Rijn- en Binnenvaart stopt
'Verbinding is goed', zegt Antoine Hermes, lid van ons Verantwoordingsorgaan. Vanaf het schip waar hij op dat moment aan het werk is, checkt hij meteen onze telefoonlijn. 'Een goede verbinding is nodig om boodschappen goed over te brengen. En de boodschap is: ons fonds stopt en dat betekent dat uw pensioenopbouw bij ons fonds stopt. Het stoppen van ons fonds staat los van de Wet toekomst pensioenen.' Bestuurslid Michel Steketee vult de boodschap graag aan.

Lees het interview
2022 in cijfers
Hoeveel deelnemers en werkgevers had ons pensioenfonds in 2022? Wat was ons pensioenvermogen en hoeveel rendement hebben we op onze beleggingen gemaakt? Deze en andere feiten leest u heel snel in ons verkort jaarverslag.
Lees verder
Uw UPO geeft veel informatie over uw pensioen
U ontvangt in het najaar een nieuw pensioenoverzicht (UPO). Op het UPO ziet u onder andere hoeveel pensioen u straks kunt verwachten. Het is verstandig om te controleren of uw gegevens kloppen. Staat de juiste partner op het overzicht? Zijn de bedragen in lijn met vorig jaar?

Ook is het goed om nu al te weten wat uw inkomen straks is. Denkt u dat uw pensioen niet hoog genoeg is? Dan kunt u zelf nog voor een extra aanvulling sparen of een verzekering afsluiten.

Hebt u vragen? Bekijk dan de Veelgestelde vragen.
Pensioen in het buitenland
Wilt u straks verhuizen naar het buitenland en daar pensioen ontvangen? Dat kan. Ons fonds betaalt uw pensioen gewoon uit als u in het buitenland woont. U moet wel een paar dingen regelen, zoals
 • Geef uw buitenlandse adres en uw burgerservicenummer (BSN) aan ons door.
  Uw BSN hebben wij nodig om uw pensioen uit te betalen.
 • Geef uw bankrekeningnummer aan ons door. Is dat een bankrekeningnummer buiten Europa? Dan zijn er misschien extra kosten.
 • Lever elk jaar het formulier ‘Levensbewijs of Attestatie de Vita’ aan. Dat is verplicht.
 • Wij zijn verplicht om in Nederland premies en belasting in te houden op uw pensioen. Soms hoeft dat niet, omdat Nederland met uw land hierover afspraken heeft gemaakt.
Op onze website leest u nog meer informatie over pensioen in het buitenland. Lees verder
Uitslag poll: bent u het eens met hoe wij beleggen?
85% van de deelnemers vindt het goed dat wij kijken naar duurzame beleggingen, maar daarbij wel rekening houden met de kosten en het rendement. 7,5% vindt het belangrijk dat pensioengeld duurzaam belegd wordt, de rest heeft geen mening.

Hoe wij verantwoord beleggen kunt u hier nalezen.
Hoe staan we ervoor?
Ons fonds staat er financieel goed voor. In juni 2023 is onze dekkingsgraad gestegen naar 135%. De dekkingsgraad laat zien hoe gezond ons fonds is. 
Lees meer over onze dekkingsgraad.
Meer of minder werken?
De een wil graag een tijd wat meer werken en de ander juist minder. Deze keuze heeft gevolgen voor uw salaris, pensioenopbouw, vakantiegeld en misschien ook voor toeslagen.

Gaat u bijna met pensioen? Dan hebt u de mogelijkheid om al voor een deel met pensioen te gaan. U blijft dan over de uren dat u werkt pensioen opbouwen. Laat u goed informeren over de gevolgen voor uw pensioen. Bespreek in elk geval met uw werkgever wat er mogelijk is. En maak daarover duidelijke afspraken.

Bent u al bezig met het plannen van uw pensioen? Kijk dan eens wat er allemaal bij ons fonds mogelijk is.
Laat ons weten of u tevreden bent!
Hoe vindt u dat wij u informeren? Krijgt u genoeg informatie over uw pensioen, of mist u iets? Deel uw mening met ons. Met uw antwoorden kunnen wij onze communicatie (verder) verbeteren.

Ga naar de vragenlijst

Het invullen van de vragenlijst kost u ongeveer 5 minuten. De antwoorden behandelen we vanzelfsprekend anoniem.

Deze nieuwsbrief is verzonden aan
mobile